Sjouke in Afrika (tekst uit 2019)

Naast zijn kunstenaarschap bouwt Sjouke aan een kinderziekenhuis en school in Senegal. De helft van de opbrengst van zijn werken gaat naar dit project. In 2000 bracht Sjouke een bezoek aan het zuiden van Senegal. Hij maakte daar in een klein dorpje kennis met een dominee en zijn echtgenote die hoofdverpleegster was geweest. Een kerkje in deporabele staat, maar de dominee wist Sjouke te overtuigen dat een kinderziekenhuis veel belangrijker zou zijn. Het kinderziekenhuis is inmiddels af en in bedrijf, maar nog niet zoals hij wil. Er is een schrijnend tekort aan medicamenten en verpleegmateriaal. Vooral de transportkosten zijn erg hoog. Nu nog wordt er verder gewerkt aan het binnenwerk, de opleiding voor verpleegkundigen en het onderhouden van het gebouw.

Vooral tijdens de regentijd ontstaat er schade aan gebouwen, zoals met het oude schoolgebouw in het dorp is gebeurd. Dat is niet meer te herstellen. Sjouke heeft al tekeningen gemaakt om een nieuwe school te bouwen naast het kinderziekenhuis. Dat is goedkoper, en er komen meer klassen. Nu zitten er 70 kinderen in een klas!

Zodra er weer voldoende geld is, en de gezondheid het toelaat gaat Sjouke terug naar Senegal om daar met de lokale bevolking verder te werken aan ziekenhuis en school.

Sjouke tussen twee sterke bouwvakkers bezig met het ziekenhuis